Voor 23:59 besteld, morgen in huis
365 dagen niet goed geld terug garantie
Shop nu betaal later met Klarna

50 Tips & Fitnesswijsheden


50 Tips & Fitnesswijsheden

 

Fanatieke sporters onder elkaar delen lief en leed. We hebben allemaal dezelfde soort ontwikkelingen doorgemaakt, dezelfde soort opmerkingen naar ons hoofd geslingerd gekregen en zijn tegen dezelfde muren aangelopen. Daarom is het des te fijner om de volgende 50 fitnesswijsheden door te lezen, daarvan te leren of je er helemaal in te herkennen. Trainse alvast, mannen.

1. Elke training maakt je moe, maar dat maakt je alleen maar sterker.

2. Trainen om er geweldig uit te zien kan oppervlakkig zijn, maar dat geldt ook voor het dragen van make-up en het nemen van selfies.

3. Ga niet hardlopen om af te vallen, maar focus op krachttraining.

4. Stop met 't dragen van handschoenen: eelt is de manier waarop je lichaam zegt dat je goed bezig bent.

5. Pas op voor 'geheime' trainingstrucs. Je bouwt spieren en kracht op en dat neemt gewoon tijd in.

6. Bodybuilding is functioneel. Grote spieren zijn geen zwakke spieren (en het bouwen ervan is niet voor zwakke geesten).

7. Trainen is misschien niet altijd leuk, maar het zal altijd lonend zijn. Levenslange beloningen verslaan tijdelijk plezier.

8. Combineer brute trainingen met lange, langzame wandelingen in de buitenlucht.

9. Conditioneringswerk - kort, snel en intens - maakt je overal goed in.

10. De cardio-paradox: hoe efficiënter je wordt, hoe minder vet je verbrandt met dezelfde hoeveelheid werk. Efficiëntie is geweldig als je aan het racen bent, niet als je lichaamsvet probeert te verliezen.

11. Het is beter om "volumineus" te zijn mét spiermassa dan om spiermassa te verliezen, je metabolisme te verlagen, zwak te worden en dan volumineus te worden met lichaamsvet.

12. Als je vet te verliezen hebt en weinig spieren, kost het veel meer moeite.

13. Vrouwen die er geweldig uitzien in yogabroeken, doen meer aan krachtraining dan aan yoga.

14. De beste buikspieroefening is drie supersets van stoppen met zo verdomd ongezond eten.

15. Dat gezegd hebbende: als je duidelijke buikspieren wilt, moet je voor hypertrofie gaan met gerichte buikspieroefeningen.

16. Kracht en hypertrofie sluiten elkaar niet uit. Je kunt sterker worden in de hogere herhalingen, waarvan is bewezen dat ze de spieren groter maken.

17. Hypertrofie bevordert vetverlies. Door meer spierweefsel op te bouwen, zal je lichaam meer hormonen produceren die vet verbranden. Dat betekent dat spieren beter zichtbaar worden naarmate ze groeien en dat het vetpercentage daarnaast ook nog eens krimpt.

18. Effectieve trainingen kunnen een mix zijn van gewelddadige krachtige bewegingen en gecontroleerde gestage bewegingen. Samengestelde en isolatieoefeningen, volledige lichaams- en splitroutines, 1RM's en burn-outs ... er is een tijd en plaats voor alles en je zult het waarschijnlijk allemaal doen als je lang genoeg in dit spel blijft.

19. Partials, iso-hold, supersets, drop sets en mechanical drop sets zijn technieken die ervoor zorgen dat je spieren langer onder spanning staan. Gebruik een combinatie hiervan in je trainingen voor hypertrofie. Standaardsets met volledige ROM zijn goed, maar merkbare hypertrofie vereist meer intensiteit.

20. Als je spiermassa verliest, val je nauwelijks af en word je vooral kleiner en slapper. En je metabolisme zal langzamer verlopen waardoor je minder snel vet verliest. Spieren moet je koesteren, dus.

21. De gemakkelijkste manier om het uiterlijk van je hele lichaam te verbeteren, is door een sterke set billen te bouwen. Tevens een effectieve manier om je squat, deadlift, lunge, sprint en kettlebell swing te verbeteren.

22. Het perfecte trainingsprogramma bestaat niet. Sterker nog, zeer succesvolle coaches zijn het vaak oneens. Dat betekent dat je veel zult moeten leren, zelf nadenken en experimenteren.

23. De effectiviteit van een trainingsprogramma houdt rechtstreeks verband met de moeite die je erin steekt. Als een programma "niet werkt", is dat waarschijnlijk omdat je er maar half over nadenkt of er niet 't vereiste werk insteekt.

24. Inspanning overtreft alles. Stop met het gebruik van "onderzoek" als een uitstelmethode. Ja, lees artikelen en leer zoveel mogelijk, maar het meeste van wat je leert, komt van de tijd die je doorbrengt in de sportschool -vlieguren maken dus.

25. Mensen krijgen geweldige resultaten en bouwen indrukwekkende lichamen met veel verschillende trainingsfilosofieën. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn kapot na een training. Hard werken. Punt uit. Vergeet dat deel niet nóóit.

26. Als er een dozijn trainingsapparaten in je huis zijn die stof happen, accepteer dan gewoon dat je een abonnement moet nemen bij een uitnodigende gym.

27. Het overwinnen van je eigen zelfbewustzijn in de sportschool is een teken dat je doet wat nodig is om andere obstakels te overwinnen die je doelen in de weg staan.

28. Pas je werkethiek toe op je training. Geef niemand de kans om je te zien als lui, afgeleid, inefficiënt of zwak... en geef jezelf die kans ook niet. Omarm het onderdeel "bikkelen" van je training.

29. Sommige van je favoriete oefeningen in de sportschool zijn geen uitdaging meer. Daag jezelf uit en stap uit je comfortzone om jezelf te verbeteren.

30. Wees niet té bang voor blessures en té geobsedeerd door een perfecte uitvoering, waardoor je vergeet 100% te geven. Maar negeer duidelijke waarschuwingstekens niet.

31. Als het leven hard wordt, werk dan hard. Vecht terug, en geef alles.

32. Veel mensen zoeken een excuus om niet naar de sportschool te gaan. Toegewijde mensen vinden een manier om te trainen zelfs als dat bijzonder lastig is.

33. Verrekte pols? Gebruik machines die je grip niet nodig hebben. Last van je knie? Geweldige tijd om je te concentreren op je bovenlichaam. Excuusjes zijn altijd te verzinnen, doe het niet.

34. Denk als een machine, niet als een emotioneel wrak dat altijd toestemming en goedkeuring nodig heeft.

35. Omhels beweging. Als je hard gaat, beweeg je onvermijdelijk.

36. Hoe nieuwer je bent in krachttraining en fitness, hoe belangrijker het is om de conventionele regels te volgen. Leer de regels, zodat je weet hoe je ze in de toekomst kunt buigen en breken in jouw voordeel.

37. Bodybuilding, powerlifting, olympisch tillen, CrossFit, strongman. Bij dit alles trainen mensen hard met gewichten, maar allemaal net even anders. Stop met het haten op mensen die een beetje anders tillen dan jijzelf.

38. Als het gaat om vetverlies speelt genetica een marginale rol: de meeste winst haal je uit een gezond dieet en een flinke portie krachttraining.

39. Als de manier waarop je eet werkt - lichaam, geest en gemak van inspanning - dan negeer je de dieettrends die de zaken nog ingewikkelder maken. Vertrouw op de kennis die je hebt verzameld uit eerdere ervaringen.

40. Verander je dieet als het niet werkt.

41. Je kunt een studie vinden ter ondersteuning van elke dieetstrategie waarin je wilt geloven. Maar kun je eerlijk zijn tegen jezelf en toegeven wanneer je dieet gewoonweg niet werkt? Sta open voor andere mogelijkheden. Zoek wat werkt, experimenteer en ontwikkel jouw unieke dieet.

42. Begin conservatief met je inspanningen voor vetverlies. Korte en 'krachtige' diëten werken niet als je erna weer terugvalt. Afvallen is een marathon, geen sprint.

43. Als je chagrijnig wordt van je dieet, ga je het niet lang volhouden. Tenzij je natuurlijk altijd al chagrijnig was.

44. Carb-fobie is een geweldige manier om te stoppen met het opbouwen van spieren.

45. Als je platte, met koolhydraten bedekte spieren hebt, zie je er misschien kleiner uit, maar het maakt je ook zwakker en verlaagt je werkcapaciteit in de sportschool.

46. Focussen op de details in je dieet doet er alleen toe als alle voor de hand liggende stukken van je dieet reeds op hun plaats zijn. Concentreer je op het beheersen van één ding tegelijk -en begin met de grote dingen.

47. De term "bierbuik" is niet voor niets ontstaan. Er is een voor de hand liggende manier om te voorkomen dat je er een krijgt.

48. Je kunt gemakkelijk genieten van de lekkere dingen in het leven als je het overgrote deel van de tijd je dieet volgt. Denk aan de 80/20-regel. Als je 80 procent van de tijd gezond eet, zit je in grote lijnen goed.

49. Ken je een man die kan eten wat hij wil en er nog steeds versnipperd uitziet? Eet niet zoals hij, tenzij hij jou is.

50. Je bent niet exact hetzelfde als de rest van je familie. Je bent ook niet opgesloten in je genetische aanleg. Je kunt je eigen pad bewandelen kiezen om je lichaam te transformeren door consequent betere keuzes te maken.

Bonus Het bijhouden van een voedingslogboek is de beste manier om te leren hoe je lichaam zich gedraagt met verschillende dieetplannen.

Volg je BIG BUFFALO al op Instagram