Voor 23:59 besteld, morgen in huis
365 dagen niet goed geld terug garantie
Shop nu betaal later met Klarna

Beta-alanine, wat is dat eigenlijk?


Beta-alanine, wat is dat eigenlijk?

De term beta-alanine hoor je steeds vaker in de gym. Wat is dat eigenlijk, beta-alanine. En wat doet het met je? Levert het supplement inderdaad wat het belooft: meer spiergroei en -conditie? Heb je het écht nodig om sterk te worden en blijven?

 

Wat is beta-alanine?

Beta-alanine is een niet-essentieel aminozuur. Niet-essentieel houdt in dat je lichaam bij een omnivoor dieet dit aminozuur op natuurlijke wijze aanmaakt. Beta-alanine vind je in roodvlees, kip en in vis als tonijn en zalm. Waar de meeste aminozuren bouwstenen vormen van eiwitten wordt beta-alanine niet voor de aanmaak van een eiwit, maar voor de aanmaak van een peptide gebruikt. Daarover later meer. Door zijn populariteit als sportsupplement is beta-alanine uitgebreid onderzocht en in normale dosis veilig te nemen.

 

Is beta-alanine hetzelfde als creatine?

Nee. Wel hebben ze ongeveer hetzelfde effect op je lichaam. Zowel creatine als beta-alanine, zijn niet-essentiële stoffen. De twee worden vaak tegelijk onderzocht omdat ze beide een rol spelen in het verbeteren van je sportieve prestaties. Sterker nog, wetenschappers geloven dat de twee stoffen elkaars effect versterken. Het is volgens hen beter om beide stoffen te gebruiken dan één van de twee alleen.

 

Wat doet beta-alanine?

Zoals we al zeiden: beta-alanine helpt bij de productie van een peptide. Carnosine, om precies te zijn. Carnosine is een molecuul dat zich vooral in je spierweefsel bevindt. Dit peptide speelt een rol in het verhogen van kracht en verminderen van uitputting van de spier. Dit laatste doet carnosine door zich te binden aan melkzuren die ontstaan bij intensief sporten en deze zodoende te neutraliseren. Onderzoekers hebben ontdekt dat carnosine er voor zorgt dat sporters zich beter aanpassen aan zware inspanningen en een hoger trainingsvolume

 

Helpt beta-alanine om groot te worden?

Je kunt zeker groot worden zonder beta-alanine. Maar als je al goed eet, traint en slaapt en op zoek bent naar een manier om je sportprestaties naar een volgend plan te brengen, dan raden we dit supplement zeker aan.

Onze high stimulant pre-workout Primal Power® bevat 3.25 gram beta-alanine per dosering - de klinische dosis voor maximaal effect.